Mula Pembekuan Makanan Hari Ini

Mula Pembekuan Makanan Hari Ini

Makanan beku adalah cara terbaik untuk memelihara dan mengunci kedua-dua kesegaran dan rasa. Membeli produk yang lebih segar dan berkualiti akan membekukan lebih baik dan lebih lama daripada bahan-bahan berkualiti biasa-biasa saja. Berikut adalah beberapa cara terbaik untuk memastikan proses pembekuan yang sihat dan teratur.
Keringkan!
Pastikan makanan anda sejuk dan kering sebelum anda membekukannya. Ini membolehkan ia membekukan lebih cepat, mengurangkan jumlah pemeluwapan dan kehilangan titisan semasa pembelahan. Apabila mencairkan pastikan anda mempunyai makanan di dalam bekas terutamanya jika ia adalah protein seperti ayam supaya apa-apa kelembapan mengumpul di dalam kuali dan boleh dibersihkan untuk mencegah pencemaran silang dan untuk memastikan ruang kerja yang sihat. Kipas kecil boleh mempercepatkan proses pengeringan makanan anda, tuala kertas berfungsi dengan baik juga.
Sejukkannya!
Sebelum anda mula membekukan makanan yang anda masak, penting untuk menyejukkannya dengan cepat dan secepat yang anda boleh jadi bakteria tidak berkembang. Cara yang baik untuk melakukan ini adalah meletakkan bekas makanan hangat ke dalam mandi ais, atau bekas lain yang dipenuhi dengan kiub ais dan air. Buangkan bekas ke dalam ais dan teruskan kacau makanan sekali-sekala.
Kacau memastikan bahawa pusat makanan sejuk juga. Apabila campuran sejuk, cara yang baik untuk mengetahui suhu adalah menggunakan termometer. Ini adalah cara terbaik yang anda tahu dengan tepat apabila ia sampai ke suhu yang betul untuk dibalut dilabel dan diletakkan di dalam peti sejuk.
Label dan Bungkus!
Apabila makanan beku pastikan anda membungkusnya dengan baik atau letakkan di dalam bekas selamat beku. Matlamatnya adalah untuk mengasingkan makanan dari atmosfera beku, menyegel pembalut dengan rapat di sekitar makanan agar dapat menahan sebanyak mungkin udara. Bungkus plastik biasa sangat nipis dan boleh retak dalam peti sejuk, jadi gunakan lebih jika anda perlu. Tahan lasak.
Makanan Pembekuan
Bungkusan plastik ketuhar gelombang mikro, dan peti sejuk peti sejuk beku boleh digunakan dalam microwave juga boleh menjadi hebat untuk melindungi makanan anda. Apabila membungkus makanan anda pastikan anda menyingkirkan sebanyak mungkin udara dan pastikan anda melabel segala-galanya dengan apa itu, dan tarikh anda meletakkannya di dalam peti sejuk bersama-sama dengan tarikh ia menjadi buruk. Adalah biasa untuk andaikan 7 hari keluar adalah jumlah yang mencukupi untuk tamat tempoh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *